Fördomar

I bland kommer fördomar på skam, och gud så skönt det är. Vi har inte sett många egyptiska kvinnor under vår vecka här, och de få vi sett är tysta och allvarliga, klädda i sina långa svart kläder och med huvudduk. Männen är glada och charmerande, i alla fall de flesta, och vi har funderat mycket på hur äktenskap och relationer fungerar här.

Fördomen sa oss att ett gift par här kanske inte har en så nära kontakt. Så i går på stranden fick vi se en helt annan bild.

foto Lena Dalgren

foto Lena Dalgren

I vattnet låg ett egyptiskt par. Hon i full klädnad, med sin långa svarta klänning och huvudduk. Mannen i badbyxor. De fnissade och pratade. Tittade på barn som lekte och alla fiskar i vattnet. Jag kunde inte låta bli att ligga bredvid dom och iakkta och lyssna. Och även om jag inte förstog vad de sa så hörde jag att tonen dem emellan var kärleksfull och full av ömhet.

Och mannen hade bara ögon för sin fru. Han log och skrattade mot henne hela tiden, fastän de var omringade av mer eller mindre lättklädda kvinnor i alla åldrar. Det jag hela tiden tänkte på var att han visade henne respekt. Hela tiden. Fantastiskt att se och ännu en fördom att stryka från listan.

Annonser

Ett svar

  1. Underbart!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: