Vi installerar oss

Efter tre veckor i en liten stuga vid havet var det så dags att flytta in i lägenheten. Första dagarna kändes det lite konstigt att bo bland andras möbler och grejer. Vi hyr tills vidare en möblerad lägenhet i andra hand. Eftersom jag inte är så hemma på Göteborg och dess stadsdelar hamnade vi i Örgryte. Som någon sa, Göteborgs Djursholm. Jag tittade mest på omgivningarna och tyckte det såg trevligt ut med många grönområden och uppväxta trädgårdar. Google Street View är en finfin uppfinning när man letar lägenhet.

Jag har haft mina funderingar på hur jag skulle passa in i det här området. På mina promenader, och genom fönsterspaning, har jag kunnat konstatera att äldre fina damer och barnfamiljer är i majoritet. Barnen är förvillande lika varandra. Flickorna har långt blont hår, kjol, rosa strumpbyxor, rosa skor och när de går till skola eller förskola rosa ryggsäckar. Pojkarna är välklippta, har rutiga långa shorts och täckjacka. Ja inte såna bylsiga varma som vi har på vintern, utan en tunnare sort.

Fönsterspaning på mornarna har visat att det är papporna som följer sina barn till förskolan. I morse spatserade tre stycken förbi mitt köksfönster med dessa barn som alla såg likadana ut. Antingen så kunde inte jag skilja på dom eller så följde en liten flicka med fel pappa.

Hemma på vår gata i stan

Dom äldre fina damerna träffar jag på i den lilla närbutiken. Dom är trevliga och vi brukar byta några ord. Förmodligen är de nyfikna på den där människan som kommer i jeans och långa tröjor och pratar med en exotisk dialekt. Över huvud taget är människorna här väldigt trevliga. Det hejas, pratas och skrattas i alla butiker. Jag har också träffat på människor på stan som spontanpratat om ditten och datten.

Jag är djupt imponerad av sonens skola. Jag har haft en vision av hur jag skulle vilja att skolan fungerade, och precis så är den här. Vid entrén möts man av en receptionist som verkar veta allt om skolan, eleverna och lärarna. När jag presenterade mig sa hon genast att hon hade Leos spårvagnskort och frågade om jag ville ta det på en gång. Alla klassrum har fönsterväggar ut mot korridorerna. Jag hade lovat Leo att jag inte skulle gå förbi hans klassrum och vinka. Så på min rundvandring höll jag mig undan hans våningsplan.

Varje onsdag har han veckosamtal med sin handledare. Då går de igenom målen och hur det gått under veckan. Han lägger sitt schema själv på måndagarna och jobbar sen på i sin egen takt med det ämne som han känner för just för tillfället. Några fasta lektioner förekommer också. Målen sätts efter den planering som leder till det önskade betygen i årskurs 9 som han fått sätta upp tillsammans med handledaren. Alla uppgifter finns att hämta på portalen, vilket gör att han kan jobba på med sina uppgifter även om han är sjuk eller bortrest. Det är bra om man vill åka bort på semester under terminen som hans handledare sa när jag var med på veckosamtalet. Jag höll på att trilla av stolen av ren förvåning.

Lunch får man ta när man känner för det mellan halv elva och halv ett. Det behöver inte schemaläggas utan man går när man är hungrig och det passar in med det jobb man håller på med för tillfället.

Svenska, matte och engelska inleds med ett test. Beroende på resultatet placeras man i ett steg som är på precis den nivå som passar tidigare kunskaper. Tre till fyra steg utgör ett block. När blocket är klart gör eleven en examensuppgift. Blir man godkänd på den får man gå vidare till nästa block. Om inte repeterar man det som behövs. Läxor förekommer inte om eleven inte själv bestämmer att jobba hemma för att hinna med ett uppsatt mål.

Oj… det här blev en lång redogörelse av skolan. Jag hade egentligen tänkt berätta vad jag pysslar med på dagarna efter att Leo travat iväg till spårvagnen. Det får bli i morgon istället.

Annonser

Ett svar

  1. Allt låter bra kring Leo och ert boende, nu är jag nyfiken på dina dagar!
    kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: