Lenas utbrändhetsskola – Del 3

I dag ska jag ta upp några saker som jag är helt säker på att ni känner igen. Nämligen alla råd som ges om hur man undviker utbrändhet. Jag läste också de här råden när jag började känna att något var fel. Jag anger ingen källa till just den lista jag tar upp här, för alla är likartade och går ut på samma sak. Jag läste dom aldrig som råd att undvika utbrändhet eftersom det inte fanns i min begreppsvärld att det var det som var på väg att hända. Däremot kunde jag ta till mig att det var ett sätt att känna sig mindre stressad.

Problemet var helt enkelt att jag åsidosatte mina egna behov. Vad jag behövde var ett EGO-år. Nu skulle jag minsann sätta mig själv i första rummet. Tanken var god, det är bara sättet jag gjorde det på som blev lite tokigt. Jag ger er en lista på vad som sägs minska stress och förhindra utbrändhet.

 • Gå ner i varv och återhämta dig
 • Ta väl hand om din kropp
 • Ställ rimliga krav på dig själv
 • Säg lugnt nej och sätt gränser
 • Lär dig hantera din tid
 • Sätt upp mål och våga säga ja
 • Fyll på din energi
 • Ta lagom med ansvar och delegera
 • Genomskåda rädslan
 • Stå för dina värderingar
 • Rätt plats i livet
 • Personlig utveckling

Bara att skriva den här listan gör mig idag stressad!! Men där och då ”förstod” jag att det var det här som fattades i mitt liv. Jag skulle ta tag i punkt efter punkt. Detta skulle så klart pressas in i mitt redan fulla dagsschema.

Det finns nog ingen ”må bra metod” som inte jag provat. Massage, yoga, healing, akupunktur, qigong, kraniosakral terapi, osv osv. Jag har genomgått ett otal coachingmetoder. Jag har ägnat mig åt en massa olika träningsmetoder, både hemma och i lokal. Jag bantar, scrubbar, smörjer och fejar med min kropp i det oändliga.

Ställ rimliga krav… hur lätt är det när man inte vet var gränsen går? Hur mycket är lagom ansvar? Hantera tiden… vilken tid?

Gå ner i varv låter enkelt men är ack så svårt. Jag kom instormande till en yogaklass en gång och frågade om det inte fanns någon snabbavslappning. Herregud… 15 minuters avslappning innan vi började… gick det inte att vara lite mer effektiv?

Och så detta evinnerliga utvecklande av min person. Finns det något mer stressande än att veta att jag måste utvecklas för att må bra? Faran med pratet om personlig utveckling är att man för det första blir intalad att det behövs, och för det andra att man rent intellektuellt bestämmer sig för vad som skulle vara utvecklande.

Under perioden när jag stressade som mest fick jag ett råd av en god vän. Det löd att jag skulle sätta mig på en stol och tänka efter vad jag ville göra, och sen göra det. Hur många sekunder tror ni att jag hade ro att sitta. Jag hann knappt få ner röven på stolen så var jag uppe igen. I siktet hade jag nåt som jag inbillade mig att jag ville göra. Oftast hade jag glömt vad det var innan jag börjat. Om jag verkligen hade satt mig ner lugnt och stilla och lyssnat på kroppen i stället för knoppen hade den förmodligen sagt; Gå och lägg dig!

När jag efter några månader hade lugnat ner mig så pass att jag kunde sitta stilla på en stol utan att göra något annat än känna efter, var det förvånande vilka saker som dök upp. Jag kunde känna en stark längtan efter att städa en byrå till exempel. Det hade aldrig knoppen kunnat räkna ut att jag ville.

Att våga lyssna på kroppen är nog det viktigaste man kan göra. Men det är också vansinnigt svårt när man är uppe i varv. Det går inte att från en dag till nästa bestämma sig för att magkänslan ska få råda. Det tog lång tid för mig att lita på min mage men idag gör jag det och det är väldigt sällan som den har fel.

I väntan på att kroppen och magen ska börja prata finns det en sak att tänka på. Att göra ingenting är också att göra något bra.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: